Informace o financování sportu v roce 2018

7. 11. 2017 proběhla v Praze konference „Problematika financování sportu s ohledem na platné legislativní předpisy ČR a EU“, konferenci svolala Česká unie sportu, Sdružení sportovních svazů ČR a SportovniListy.cz.

Účastníci konference se právem domnívali, že přítomný náměstek ministra školství Kovář dá jednoznačné odpovědi na otázky, jak bude probíhat financování sportu v roce 2018, kdy budou vypsané programy (MŠMT je jediné ministerstvo, které do dnešního dne nevypsalo jediný program). Dostali jsme odpovědi mlhavé, nejasné – dosud nebylo o ničem rozhodnuto, pracuje se na tom – expertní skupina (složení nám nesdělí, jsou tam zástupci sportu – nejsou, kdy uvidí zástupci sportu navržené programy ještě před vyhlášením – neuvidí), na znovu položené (důrazně) dotazy, kdy bude něco známo, odpověď – snad do 28. 11. a vyhlášení programů snad na začátku prosince. Pro naši organizaci (ČUS a národní svazy) nevýhodné, diskriminační podmínky (nemožnost posílat dále peníze dolů sdruženým spolkům – pouze pobočným – má pouze Česká obec sokolská) tam asi budou dále, bude se žádat ne o příspěvky, ale na základě projektů, o které se bude soutěžit, což je totální nesmysl pro sportovní prostředí, které poskytuje veřejné služby.

Na MŠMT panuje totální chaos, rozhodují nekompetentní úředníci, z prostředků určených na sport se vyvádějí peníze na školské projekty např. na školní výuku plavání atd. (podrobnosti v prvním odkazu), neschopností úředníků jsou nevyčerpané prostředky cca 1 mld. A do toho nám vráží „kudlu do zad“ Český olympijský výbor, potažmo jeho předseda Kejval, který naopak mimo vypsané programy, bez jakéhokoliv rozhodnutí a schválení obdržel od odcházející ministryně Valachové cca 80 mil., navíc se snaží zasahovat do kompetencí a suverenity národních svazů…Bližší podrobnosti na níže uvedených odkazech. Budu vás neprodleně informovat, jakmile MŠMT o něčem rozhodne.

Celá situace a přístup MŠMT k financování sportu, „hodila“ sportovní prostředí o několik let zpět, můžeme se jen dohadovat, zda je to způsobeno neschopností vedení a úředníků MŠMT nebo jsou za tím nějaké hry. V každém případě se jeví jako nutnost, prosadit vlastní ministerstvo pro sport nebo alespoň agenturu, kde budou lidi, kteří sportovnímu prostředí rozumí a jeho požadavky je nebudou obtěžovat, zkrátka pokračovat v tom, o co se léta snažíme, DÁT SPORTU ODPOVÍDAJÍCÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI A ZABEZPEČIT HO FINANČNĚ. Povědomí o naší zemi ve světě neudržují ani naši politici a kulturní garnitura, jsou to špičkoví sportovci. Otázkou je, jak dlouho se nám v tomto státě, který vystupuje jako „ nepřítel sportu“, bude dařit vychovávat nové talenty. Toto sdělení prosím berte jako moje osobní postřehy a moje osobní stanovisko ke stávající situaci.

 

Články k tomuto tématu si můžete přečíst zde:

cuscz.cz - Novinky

cuscz.cz - Novinky

Sportovnilisty.cz

Kralovehradeckenovinky.cz

 

Milena Fridrichová

tajemnice a místopředsedkyně

 

Královéhradecká unie sportu, z.s.

Habrmanova 192/2         

500 02 Hradec Králové

+420 604 571 185

             

www.cushk.cz/hk/